Zdravlje preče od zarade

Bez autora
Aug 05 2013

Vlada Republike Srbije i Ministartvo rada, zapošljavanja i socijalne politike apeluju na poslodovce čiji se proces rada odvija na otvorenom da izbegnu izlaganje zaposlenih teškim fizičkim poslovima i direktnom sunčevom zračenju za vreme visokih spoljnih temperatura, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.Kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenog, poslodavac je dužan da dosledno primenjuje propise iz Bezbednosti i zdravlja na radu.

Zdravlje preče od zaradeVlada Republike Srbije i Ministartvo rada, zapošljavanja i socijalne politike apeluju na poslodovce čiji se proces rada odvija na otvorenom da izbegnu izlaganje zaposlenih teškim fizičkim poslovima i direktnom sunčevom zračenju za vreme visokih spoljnih temperatura, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.

Kako se navodi u saopštenju, kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenog, poslodavac je dužan da dosledno primenjuje propise iz Bezbednosti i zdravlja na radu. To podrazumeva čestu izmenu radnika za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca, obavezno davanje informacija o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih...

Ako poslodavci ne primenjuju preventivne mere pri radu pri visokim temperaturama inspekcija rada može da naloži preduzimanje odgovarajućih mera, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka prema nesavesnim poslodavcima, sa zaprećenom kaznom od 800.000 - 1.000.000 dinara za pravno lice i 400.000 - 500.000 dinara za privatnog preduzetnika, a za odgovorno lice kod poslodavca 40.000 - 50.000 dinara.

Napominje se da zaposleni koji rade na otvorenom i izloženi su visokim temperaturama, a dužni su da nose sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, u obavezi su da se toga pridržavaju.

Štetno dejstvo visoke temperature na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i dr, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik